Serviceline
Serviceline Industriële Sensoren
Telefoon +32 3 644 25 00
Fax +32 3 644 24 41
Serviceline Explosiebeveiliging
Telefoon +32 3 644 25 00
Fax +32 3 644 24 41

Hebt u de oplossing gevonden? Controleer uw antwoord op het raadsel uit E-News nr. 03, mei 2014

Hoeveel km legt de vogel af ?
Hoeveel afstand legt de duif af?

Er zijn twee fietsers, elk aan het uiteinde van een 20 km (12,5 mijlen) lange fietsroute. Ze vertrekken op hetzelfde moment en ontmoeten elkaar halfweg. Ze fietsen aan een snelheid van 10 km/u (6,25 mijl mph).

Op het moment dat de fietsers vertrekken, vertrekt een duif aan één van de uiteinden van de route en vliegt zij in de richting van de tweede fietser aan een snelheid van 20 km/u (12,5 mph). Wanneer de duif de fietser bereikt, draait ze zich om en begint ze onmiddellijk terug te vliegen in de richting van de andere fietser, die ondertussen een deel van het traject heeft afgelegd. Wanneer ze deze fietser bereikt, draait ze zich opnieuw om en begint weer in de richting van de andere fietser te vliegen. Ze vliegt heen en weer tussen de twee fietsers totdat deze elkaar halfweg ontmoeten.

Wat is de totale afstand, bestaande uit een ongedefinieerd aantal steeds korter wordende afstanden, afgelegd door de duif?

Oplossing

U kunt de oplossing natuurlijk uitwerken met behulp van een nogal ingewikkelde berekeningsmethode, maar er is ook een eenvoudigere manier. Beschouw de tijdsfactor als zijnde de belangrijkste factor:

Beide fietsers doen er een uur over om de helft van het traject af te leggen.

De duif vliegt gedurende een uur heen en weer tussen de twee fietsers totdat deze elkaar ontmoeten. Gezien de duif aan een snelheid van 20 km/u (12,5 mph) vliegt, legt ze een totale afstand van 20 km af.