Serviceline
Serviceline Industriële Sensoren
Telefoon +32 3 644 25 00
Fax +32 3 644 24 41
Serviceline Explosiebeveiliging
Telefoon +32 3 644 25 00
Fax +32 3 644 24 41

3. Beoordeling van de functionele veiligheid

Normen voor functionele veiligheid vereisen de verificatie of validatie van alle activiteiten en resultaten volgens het vier-ogen-principe. Dit beïnvloedt de volledige veiligheidslevenscyclus van veiligheidsapparatuur. Zowel de risico-analyse (SIL-classificatie) en het proces voor de implementatie van de risicobeperkende maatregel(en) moet overeenkomstig hiermee worden beoordeeld.

In dit opzicht moet expliciet worden benadrukt dat de volledige veiligheidslevenscyclus, met inbegrip van de verplichte documentatie, in het FSM-systeem moet worden verwerkt. Het FSM-systeem wordt gebruikt om

  • systematische of terugkerende storingen te vermijden
  • te garanderen dat alle activiteiten en resultaten (documenten, hardware, software) die de risicobeperking kunnen beïnvloeden, kunnen worden opgespoord en onderzocht

Het FSM-systeem is een centraal bestanddeel van de functionele veiligheid en is onmisbaar voor de realisatie van de vereiste SIL.


Overzicht risicobeperking


Legende: Veiligheidslevenscyclus (links), risico-analyse a.h.v. HAZOP en risicografiek (bovenaan rechts), ontwerpvereisten voor de risicobeperkende apparatuur (veiligheidsapparatuur, Z-functie, onderaan rechts)