Serviceline Industriële Sensoren
Telefoon +32 3 644 25 00
Serviceline Explosiebeveiliging
Telefoon +32 3 644 25 00

Betrouwbare detectie en beveiliging van slangenkoppelingen

RFID-oplossing voorkomt verkeerde en ontbrekende koppelingen

De toepassing

Slangen maken het mogelijk om, bijvoorbeeld, een draagbare tank en een vaste tank op flexibele wijze met elkaar te verbinden. Ze worden dan ook regelmatig ingezet om vloeistoffen te verpompen in chemische of farmaceutische installaties, of in de dranken- en voedingsindustrie. Om de integriteit en veiligheid van processen te garanderen en de nodige kwaliteitsgaranties te kunnen leveren, is het van fundamenteel belang dat de slangen uitsluitend op de juiste eindpunten kunnen worden aangekoppeld en dat deze koppeling betrouwbaar is. Een verkeerde of onvolmaakte koppeling kan tot veiligheidsproblemen, productiestilstanden, uitgebreide reinigingswerkzaamheden of materiële schade leiden. Als het productieproces wordt gecompromitteerd door verkeerd gekoppelde of ontkoppelde slangen, kan dit dure gevolgen hebben.


Het doel

Het is enorm belangrijk om verkeerde of ontbrekende koppelingen te vermijden. Dit doel vereist een betrouwbare, geautomatiseerde identificatie aan de uiteinden van de slangenkoppelingen. Het is de bedoeling om te garanderen dat vloeistoffen niet verkeerd of onopzettelijk door het systeem worden gepompt. Bij het vullen van tanks is het belangrijk dat onmiddellijk kan worden gedetecteerd of een slang op een verkeerd aansluitpunt werd gekoppeld, zodat de vloeistoftoevoer kan worden stopgezet. Het is ook de bedoeling te vermijden dat de pomp wordt geactiveerd of het proces wordt opgestart als beide uiteinden van de verbindingsslang niet correct zijn aangekoppeld.


De Oplossing

IQH1-18GM-V1-lees-/schrijfkop
IQH1-18GM-V1-lees-/schrijfkop

RFID-lees-/schrijfkoppen worden op de slangenkoppelingen gemonteerd. Elk uiteinde van de slang beschikt over een RFID-tag. De tags zijn beschreven met identificeringsinformatie zoals het slangnummer. Op basis van de signalen van de leeskoppen, detecteert de besturingssoftware of de beoogde, correcte slangkoppeling heeft plaatsgevonden. Als dit niet zo is, wordt geen vloeistof door het systeem gepompt of wordt het proces niet gestart. De overeenkomstige klep zal worden geblokkeerd indien een verkeerde koppeling wordt gedetecteerd. Het per abuis vullen van tanks die reeds vol zijn, wordt voorkomen door de RFID-signalen op de vulniveaus af te stemmen. 


IQH1-30GM-Ex-lees-/schrijfkop
IQH1-30GM-Ex-lees-/schrijfkop

Technische Kenmerken:
IQH1-18GM-V1-lees-/schrijfkop

  • Ultracompact ontwerp

IQH1-30GM-Ex-lees-/schrijfkop

  • Model voor gebruik in explosiegevaarlijke omgevingen

IQC21-12 of IQC21-16 tag

  • Robuust design
  • Kan vlak worden gemonteerd in metalen rand

De voordelen

De RFID-lees-/schrijfkop werd vlak gemonteerd in de metalen beschermingsrand
De RFID-lees-/schrijfkop werd vlak gemonteerd in de metalen beschermingsrand

Kleine doch solide RFID-lees-/schrijfkoppen kunnen vlak worden gemonteerd in de metalen beschermrand van de slangenkoppeling. Robuuste, compacte tags zijn eveneens beschikbaar voor de uiteinden van de slang. Beide producten zijn verkrijgbaar in chemisch bestendige versies, en de leeskoppen zijn beschikbaar met explosiebeveiligingscertificatie. Naast hun standaard nut, kunnen de RFID-gegevens worden gebruikt voor inventarisatie, service en gepland onderhoud. De vergaarde gegevens laten toe individuele slangen te inspecteren op basis van hun gebruiksfrequentie. Een beschadigde slang kan als dusdanig in de databank worden geïdentificeerd. Dit betekent dat ze onmiddellijk zal worden gedetecteerd en geblokkeerd om onopzettelijk gebruik te vermijden. 


Een kort overzicht

  • Automatische identificatie van slangenkoppelingen
  • Bescherming van procesintegriteit, voorkoming van schade en daaruit voortvloeiende kosten
  • Robuust systeem, zo nodig met explosiebeveiliging
  • Chemisch bestendige componenten verkrijgbaar
  • Gegevens kunnen worden gebruikt voor inventarisatie en gepland onderhoud

e-news

Abonneer u op onze nieuwsbrief en ontvang regelmatige updates en handige informatie over de automatiseringswereld.

Abonneren
amplify–Het Pepperl+Fuchs magazine

Ontdek ons online magazine! Vol boeiende succesverhalen, toepassingen, interviews en lokaal nieuws.

Bezoek de RFID-Hub

Bezoek onze "RFID-hub"—deze speciale website is een kennisbasis voor RFID. Vind antwoorden op veelgestelde vragen en leer meer over typische RFID-toepassingen…