Serviceline
Serviceline Industriële Sensoren
Telefoon +32 3 644 25 00
Fax +32 3 644 24 41
Serviceline Explosiebeveiliging
Telefoon +32 3 644 25 00
Fax +32 3 644 24 41

Het functieprincipe van Multi Pixel Technology (MPT)

Optische afstandsmeting is gebaseerd op het triangulatieprincipe. Met deze geometrische methode wordt de afstand tot het te scannen object bepaald door hoeken binnen driehoeken nauwkeurig te meten.


De optische sensor zendt een lichtstraal uit naar het doelobject, dat deze lichtstraal weerkaatst. De teruggekaatste infraroodstraal wordt vervolgens opgevangen door een lichtgevoelige ontvanger in de sensor, het „multipixel array”.

De lichtstraal zal, naargelang de afstand tussen sensor en object, verschillende posities op het multipixel array beslaan: Als het doelobject zich dichtbij bevindt, is er een grote verandering van hoek. Als het object zich verder bevindt, is er een kleinere verandering van hoek.

Door de hoekmatige verhouding te observeren en de positie van het lichtpunt op de ontvanger te lokaliseren, kan de afstand van het gescande object tot aan de sensor nauwkeurig worden bepaald. Deze berekening wordt gemaakt met behulp van een ingebouwde microprocessor en bijhorende software-algoritmes.


Het gebruik van een lasersensor laat toe objecten op tweedimensionale wijze te detecteren. In plaats van een lichtpunt wordt een lichtbundel gebruikt om contact te maken met het object. Deze lichtbundel wordt weerkaatst en op de tweedimensionale, ronddraaiende ontvanger geprojecteerd in de vorm van een brandpunt. In dit geval wordt een platte CMOS-chip als ontvanger gebruikt.

De combinatie van het triangulatieprincipe en conventionele meetfuncties laat toe om informatie over de afstand, hoogte en breedte van objecten te meten.