Serviceline
Serviceline Industriële Sensoren
Telefoon +32 3 644 25 00
Fax +32 3 644 24 41
Serviceline Explosiebeveiliging
Telefoon +32 3 644 25 00
Fax +32 3 644 24 41

Intelligent tot in het kleinste detail—FieldConnex® overspanningsafleiders met diagnostiek

FieldConnex® Surge Protector
De FieldConnex® overspanningsafleider is meer dan zomaar een bliksembeveiliging

Actuele veldbussystemen zijn al zeer betrouwbaar en iedereen doet zijn uiterste best om uiteindelijk 100% beschikbaarheid te kunnen garanderen. In gebieden waar stormen stroompieken veroorzaken, is een bliksembeveiliging voor de veldbusinstallatie een zeer belangrijk gespreksthema - vooral wanneer die overspanningsbeveiliging zichzelf kan bewaken.

Dankzij de ontwikkeling van de innovatieve FieldConnex® overspanningsafleiders, is Pepperl+Fuchs in staat die doorslaggevende stap naar grotere beschikbaarheid te maken. Deze innovatieve technologie biedt niet enkel bescherming tegen blikseminslagen en stroompieken, maar geeft ook aan wanneer de beschikbare reserve is opgebruikt. Een automatische, zelfbewakende functie meet het aantal en de kracht van stroompieken en gebruikt deze informatie om precies te berekenen wanneer de beschikbare overspanningsbeveiliging uitgeput is.


Een bliksembeveiliging met zelfdiagnostiek

De tijdsduur gedurende welke een bedrijf tegen stroompieken is beschermd, hangt af van de frequentie en omvang van de "inslagen". Terwijl de bliksembeveiliging onmiddellijk na een enkele, zware impuls van 20 kilo-ampère moet worden vervangen, is de signaalsterkte slechts uitgeput na ongeveer 1.000 minder zware stroomstoten van 3 kilo-ampère.

  • De nieuwe FieldConnex® overspanningsbeveiliging geeft automatisch aan dat de afleider vervangen moet worden wanneer de bliksembeveiliging is uitgeput. De diagnostische software geeft ook aan welke apparaten vervangen moeten worden binnen de procesinstallatie. Tijdrovende en dure, manuele controles na zware stormen zijn niet langer nodig.

Bij het uitvoeren van routine-activiteiten is het mogelijk dat de werking van de overspanningsbeveiliging door een aantal kleinere stroomstoten wordt gecompromitteerd. Deze overspanning creëert een lekstroom voordat de overspanningsbeveiliging uiteindelijk faalt. Dit proces beïnvloedt het vermogen van de veldbussegmenten, wat tot overbelasting kan leiden.

  • Om dergelijke ongewenste voorvallen en effecten te vermijden, is de nieuwe diagnostische technologie ontworpen om eender welke veranderingen in de kwaliteit van de bliksembeveiliging te identificeren en rapporteren. Deze informatie wordt via de bestaande veldbusinfrastructuur aan het controlesysteem doorgegeven.

Geen bijkomende bedrading

Verdeelkast met diagnostiekvoorziening
Verdeelkast met diagnostiekvoorziening

De montage en vervanging van nieuwe overspanningsafleiders is een snel en vlot proces dat ter plaatse kan worden uitgevoerd. De apparaten moeten gewoon aan de segmentbeveiliging in de schakelkast worden bevestigd. De tijd en kost die hiermee gepaard gaan, is aanzienlijk gereduceerd, gezien geen bijkomende bedrading nodig is.

Het is ook mogelijk om een bestaande uitrusting op een later tijdstip te voorzien van een overspanningsbeveiliging zonder dat hierbij bijkomend bouwwerk aan te pas komt. Gezien de nieuwe overspanningsbeveiliging voor veldbusinstallaties verkrijgbaar is zonder de zelfbewakende functie kan deze gemakkelijk aan de FieldConnex® segmentbescherming in bestaande bedrijven worden bevestigd.


Net als alle andere onderdelen van het nieuwe FieldConnex® gamma in diagnostische technologie zijn de overspanningsafleiders geschikt voor de FOUNDATION veldbus H1 en PROFIBUS PA veldbussystemen.


Uw voordelen op een rijtje gezet

  • Automatische zelfbewakings- en alarmfuncties
  • Tijdrovende en kostelijke, manuele controles niet langer nodig
  • Snelle en eenvoudige installatie zonder bijkomende bedrading
  • Kan achteraf in bestaande installaties worden ingebouwd

Leer meer technische achtergrondinformatie

Voor meer details en achtergrondinformatie omtrent de functionaliteit en slijtage van een overspanningsbeveiliging verwijzen wij u naar het technisch witboek "Advanced Diagnostic Fieldbus Surge Protection." Dit document beschrijft de basisprincipes, onderliggende fysica en foutschema's in meer detail en bevat ook een kosten-batenberekening.

White paper „Advanced Diagnostic Fieldbus Surge Protection“

Download het witboek „Advanced Diagnostic Fieldbus Surge Protection“

Een ander witboek beschrijft typische problemen die zich tijdens installatie kunnen voordoen en hoe deze problemen via de veldbus kunnen worden opgelost terwijl de beschikbaarheid wordt gehandhaafd en verhoogd.

White paper entitled "Advanced Failure Protection by Fieldbus Device Couplers"

Download het witboek "Advanced Failure Protection by Fieldbus Device Couplers"