Serviceline
Serviceline Industriële Sensoren
Telefoon +32 3 644 25 00
Fax +32 3 644 24 41
Serviceline Explosiebeveiliging
Telefoon +32 3 644 25 00
Fax +32 3 644 24 41

SmartBridge - Sensortechnologie 4.0

Een conceptstudie als eerste stap naar Industrie 4.0

Sensor parameterized via a tablet
Handige parametrering van sensoren via tablets

De term ”Industrie 4.0“ heeft nogal wat beroering verwekt binnen de automatiseringsindustrie. Na de ontwikkeling van de stoommachine, productie aan de lopende band en de computer wordt de introductie van webtechnologieën nu verondersteld “the next big thing” te zijn.

De koppeling van machines buiten de fysieke grenzen van een bepaalde fabriek vormt de grondgedachte. Door middel van slim zelfmanagement zullen machines en installaties in staat zijn aan zelfs de meest buitengewone klanteisen te voldoen. Workflows binnen en buiten de fabriek worden verondersteld op autonome wijze te linken zodat het benodigde materiaal op het juiste tijdstip op de juiste plaats wordt geleverd.

We spreken hier over een evolutieproces dat tot een volledig geautomatiseerd productieproces leidt. Met de recent geïntroduceerde conceptstudie “SmartBridge” zet Pepperl+Fuchs haar eerste stap op de weg naar “Industrie 4.0”.

Een adapter als brug tussen sensor en tablet

Een kleine adapter, die op zekere dag zelfs misschien direct in de sensor zal worden ingebouwd, laat toe een verbinding met een smartphone of tablet tot stand te brengen zonder de communicatie te verstoren of zonder de sensor van de besturingszijde los te koppelen. De recent ontwikkelde communicatiecapaciteiten worden gebruikt om toegang te krijgen tot de werkende sensor zonder neveneffecten te creëren en zodoende een in-line sensormanagement mogelijk te maken. Deze verbinding kan worden gebruikt voor het doorgeven van ingebruikstellingsinformatie, diagnostische gegevens of foutmeldingen.

Door de locatieafhankelijke verbinding is de toegepaste Bluetooth-technologie niet gevoelig voor veiligheidsrisico's. Zelfs een door een virus geïnfecteerde tablet zou geen schade kunnen aanrichten gezien een gegevensoverdracht van sensor naar besturingszijde onmogelijk is.Een eerste stap naar Industrie 4.0

Industrie 4.0 op HANNOVER MESSE 2014

Bezoekers van de SPS IPC Drives in Neurenberg hebben een eerste glimp kunnen opvangen van de conceptstudie. Op de stand van Pepperl+Fuchs bevond zich namelijk een volledig werkzaam, plexiglas model van een geautomatiseerde functie-eenheid, voorzien van verscheidene sensoren met verschillende meetfunctionaliteiten.

Op de aanstaande HANNOVER MESSE 2014 krijgt u een nieuwe kans om SmartBridge van dichtbij te bekijken. Bezoek ons op stand D76 in hal 9 en ervaar Industrie 4.0 uit de eerste hand. Onze experts kijken er al naar uit de nieuwe ontwikkelingen met u te bespreken.

Daarnaast kunt u ook op ons YouTube-kanaal meer details over het onderwerp vinden. In een interview met Dr. Peter Adolphs, CEO Development & Marketing bij Pepperl+Fuchs, beantwoordt deze vragen over de toekomst van industriële sensoren en het idee dat ten grondslag ligt aan SmartBridge.