Serviceline
Serviceline Industriële Sensoren
Telefoon +32 3 644 25 00
Fax +32 3 644 24 41
Serviceline Explosiebeveiliging
Telefoon +32 3 644 25 00
Fax +32 3 644 24 41

Betrouwbare klepsluittest (Partial Stroke Test) onafhankelijk van kleppositie

SIL 3-geklasseerde solenoid driver met HART-aansturing

SIL 3 solenoid driver
Doe uw voordeel met een solenoid driver die aan SIL 3-vereisten voldoet!

Veiligheidskleppen reguleren gevaarlijke overdruk en beschermen mensen en machines. In de veiligheidcircuits van continu draaiende installaties blijven deze kleppen vaak in dezelfde positie staan, gezien hun veiligheidsfunctie slechts sporadisch wordt gebruikt. Om hun goede werking te garanderen, moeten de kleppen regelmatig worden getest door middel van een Partial Stroke Test. Dankzij de SIL 3-geklasseerde solenoid driver KFD2-RCI-EX1 kunt u dergelijke tests op gelijk welk moment en onafhankelijk van de klepstand uitvoeren en bespaart u een bijkomende analoge module.

.

Partial Stroke Test – een essentiële veiligheidsvereiste

Een Partial Stroke Test wordt gebruikt om de functionering van veiligheidskleppen te testen. Volgens IEC 61508 en IEC 61511 is deze procedure van essentieel belang in veiligheidstoepassingen om klepbeschikbaarheid te garanderen en mogelijke tekortkomingen te detecteren. Klepsluittests:

  • Reduceren de waarschijnlijkheid op storingen in veiligheidsfuncties
  • Brengen defecten aan het licht
  • Houden de PFD (Probability of Failure on Demand) laag

Beperkingen van vorige oplossingen

Conventionele kleppen in veiligheidstoepassingen bevatten in het algemeen twee componenten: een binaire ingang voor een noodstopprocedure in overeenstemming met SIL 3-vereisten en een bijkomende klepaansturing voor 4-20 mA / HART-communicatie. De Partial Stroke Test wordt ofwel in actieve modus opgestart via HART-communicatie of door een tweede signaalverbinding tussen besturingssysteem en klep te gebruiken.

Geoptimaliseerde oplossing dankzij solenoid driver met SIL 3-classificatie

Wanneer gebruik wordt gemaakt van intelligente veldapparatuur zijn oplossingen met de KFD2-RCI-Ex1 de juiste keuze. De solenoid driver communiceert met de veldapparatuur over één verbinding. Dit biedt volledige diagnostische informatie, zelfs wanneer de kleppositie op OFF staat. Deze oplossing vereist slechts een enkelvoudige geïsoleerde barrière. De solenoid driver zet het digitale schakelsignaal van het veiligheidsbesturingssysteem om in een voedingstroom. De communicatie met de intelligente veldapparatuur is onafhankelijk van de klepstand die wordt weergegeven als een 4-20 mA signaal dat bovenop de HART-communicatie wordt verstuurd.
Een Asset Management System kan op elk moment een Partial Stroke Test in gang zetten en verzekert de communicatie zelfs wanneer de klep is uitgeschakeld (OFF-positie). Dankzij de tweedraadsverbinding is alle diagnostische informatie te allen tijde beschikbaar. Bovendien voldoet de solenoid driver KFD2-RCI-EX1 aan alle SIL 3-vereisten van IEC-normering 61508.

Een kort overzicht van de solenoid driver met SIL 3-classificatie

  • De communicatie met intelligente kleppen is onafhankelijk van de klepstand.
  • De gedeeltelijke klepsluittest kan zelfs worden uitgevoerd wanneer de klep in OFF-stand staat.
  • Volledige diagnostische informatie is te allen tijde beschikbaar.
  • Gewone tweedraadsverbinding spaart geld en tijd (minder behoefte aan bekabeling).
  • De solenoid driver voldoet aan alle SIL 3-vereisten van IEC-normering 61508.