Serviceline
Serviceline Industriële Sensoren
Telefoon +32 3 644 25 00
Fax +32 3 644 24 41
Serviceline Explosiebeveiliging
Telefoon +32 3 644 25 00
Fax +32 3 644 24 41

Wat is „Direct Part Marking” (DPM) – Veelgestelde vragen beantwoord (FAQ)

1. Wat betekent „Direct Part Marking”?

Direct Part Marking code on metal
Direct Part Marking creëert een permanente verbinding tussen het onderdeel en zijn informatie.

In het algemeen bevindt zich de informatie over een onderdeel of component op één of ander label of etiket dat aan het onderdeel is bevestigd. Direct Part Marking pakt de zaken anders aan. Zoals de naam aangeeft, wordt bij individueel gemarkeerde onderdelen in verwerkings- en productieprocessen alle relevante productinformatie op het onderdeel zelf vermeld.

Het doel van DPM is om een permanente link tussen het onderdeel en zijn informatie tot stand te brengen. Deze link blijft ook na verloop van tijd intact en heeft aangetoond uitermate bestand te zijn tegen invloeden van buitenaf of algemene slijtage.

2. Waar wordt Direct Part Marking gebruikt?

Direct Part Marking wordt in tal van industrieën gebruikt. Of het nu gaat om de automobielindustrie, werktuigbouwkundige toepassingen of de productie van elektronica – overal vindt men voorbeelden in overvloed van Direct Part Marking!

Een typisch scenario is de identificatie van een auto-onderdeel voor latere tracering- of opvolgingsdoeleinden. De automobielproducent behaalt voordeel uit het feit dat hij exact kan nagaan waar en wanneer een defect onderdeel werd geproduceerd.


3. Welke materialen zijn geschikt voor Direct Part Marking?

Basically, every material except paper can be used for Direct Part Marking. The most common materials used include plastic/synthetic materials, metal, and glass.


4. Hoe werkt Direct Part Marking?

Er bestaan verschillende manieren om de informatie rechtstreeks aan een productiecomponent te verbinden. Direct Part Marking maakt vaak gebruik van Data Matrix-codes. Deze Data Matrix-codes dragen informatie op compacte wijze mee en nemen niet veel plaats in beslag. Bovendien zijn ze meer betrouwbaar dan standaard barcodes.

Hier zijn drie van de meestgebruikte methodes om Data Matrix-codes op productiecomponenten te plaatsen:

  • Lasergravering: De Data Matrix-code wordt met behulp van een laser in het oppervlak gegraveerd. Deze methode wordt vaak gebruikt voor het markeren van printplaten (PCB's) in de elektronicaproductie of om metalen onderdelen in de automobielindustrie te identificeren. Dankzij de precisie van het graveringsproces kunnen zeer kleine Data Matrix-codes worden gebruikt.
  • Dot peen-markering: De Data Matrix-code wordt met behulp van een pin in het materiaal geslagen. Deze methode garandeert zeer robuuste en duurzame codes en wordt vaak gebruikt om metalen productiecomponenten te markeren.
  • Inkjetmarkering: De Data Matrix-code wordt door het spuiten van inkt op het materiaal aangebracht. Deze methode zorgt voor een hoog contrast, maar biedt nadelen op het vlak van duurzaamheid. Het komt erop neer dat de codes niet erg lang meegaan.

5. Hoe wordt de DPM-informatie gelezen en doorgestuurd?

Afhankelijk van de individuele toepassing is de gemakkelijkste manier om informatie op een individueel gemarkeerd product te lezen ofwel een stationaire, ofwel een handheld 2D-scanner. In de meeste gevallen vertegenwoordigt een flexibele handheld de beste oplossing. Alle DPM-methodes vereisen een leesapparaat met verlichtingscapaciteit om op betrouwbare wijze codes te kunnen detecteren en met speciale decoderingfuncties om de informatie te kunnen verwerken en door te sturen naar uw softwaresysteem.


Handheld DPM-codelezer OHV1000* – de Direct Part Marking-expert

Onze handheld 2D-codelezer OHV1000* maakt de verwerking van DPM-codes eenvoudiger
Onze handheld 2D-codelezer OHV1000* maakt de verwerking van DPM-codes eenvoudiger

Productoppervlakken variëren dikwijls en zijn bovendien vaak zeer reflecterend — wat een heuse uitdaging is voor 2D-scanners. Onze handheld 2D-scanner OHV1000* maakt de verwerking van DPM-codes makkelijk! Hij past zich automatisch aan aan verschillende codepatronen op verschillende soorten oppervlakken en slaagt erin de informatie steeds op betrouwbare wijze te lezen en door te sturen.

  • Betrouwbare verwerking van alle standaard DPM-codes
  • Detectie van alle standaard en 1D- en 2D-codesymbologieën
  • Eenvoudige aanpassing aan verschillende codeafmetingen dankzij de dubbele lens en een resolutie van 1.2 megapixels
  • Uniek parametreerhulpmiddel „Vision Configurator” maakt individuele formattering van outputstrings mogelijk om gedetecteerde data rechtstreeks naar ERP-systemen over te brengen
  • USB en RS-232 interface voor eenvoudige aansluiting
  • Programmering van volledige toepassingen rechtstreeks op de handheld via JavaScript