Serviceline
Serviceline Industriële Sensoren
Telefoon +32 3 644 25 00
Fax +32 3 644 24 41
Serviceline Explosiebeveiliging
Telefoon +32 3 644 25 00
Fax +32 3 644 24 41

4…20 mA signaalsplitter voor veiligheidskringen (SIL3)

De veldsignalen naar het ESD-systeem worden 'gecopieerd' naar het DCS-systeem voor een maximum aan veiligheid

4...20 mA volledige splitters
Twee volledige splitters : moederbord met modules, diodekoppeling en HART filters.

Vooraf :

Pepperl+Fuchs streeft ernaar om steeds nieuwe innovatieve oplossingen en technologieën te ontwikkelen om een antwoord te kunnen geven op vragen komende van de gebruikers in de industriële proces automatisatie.

Dit artikel laat u kennis maken met onze signaalsplitter die specifiek ontwikkeld is om op een veilige manier signalen van de veiligheidskring (SIL ESD) beschikbaar te maken op het proces controle systeem (DCS/PLC) zonder dat daarbij de beschikbaarheid van de veiligheidskring op gelijk welk ogenblik ook maar even in het gedrang komt.

Dit ontwerp garandeert een 100% veilige overdracht van de signalen zonder enige onderbreking van de veiligheidskring en dit zelfs bij eventuele foutcondities in de loop van het DCS/PLC systeem of van de signaalsplitter zelf. Indien er een foutconditie optreedt zal enkel het signaal naar het proces controle systeem (DCS/PLC) verloren gaan terwijl de veiligheidskring ten alle tijden beschikbaar blijft.
De 3-poorts galvanische scheidingen beschermen de signaaloverdracht tussen beide systemen.

Kostbare veiligheidssignalen

Processen waarbij het van cruciaal belang is voor de goede werking en de veiligheid van de installatie dat de fysieke parameters van de metingen blijven binnenkomen, worden beheerd door veiligheids-PLC’s.
Een verdubbeling van de veiligheidssignalen naar een ander besturingssysteem zal een maximum niveau van integriteit van de veiligheid garanderen.


Principe schema

Een 4-20mA kring bestaande uit een passieve 2-draads transmitter wordt gevoed door een veiligheidssysteem.
Een galvanische scheider opgenomen in deze kring zal het 4-20mA signaal binnen nemen en actief ter beschikking stellen aan zijn uitgang.
De aanwezigheid van Zener diodes parallel aan de ingang van de galvanische scheiders garanderen de continuïteit van de 4-20mA kring zelfs indien de galvanische scheiding verwijderd zou worden. Om elke invloed op de 4-20 mA veiligheidskring te voorkomen is het niet wenselijk om via de galvanische kaart eventuele HART communicatie toe te laten. De HART signalen worden daarom door condensatoren afgeblokt. Zie onderstaande schema.
Het systeem is ontworpen voor max. 8 kanalen.Principe schema

ATEX applicaties

In het geval u gebruik maakt van intrinsiekveilige transmitters in de veiligheidskring, is het noodzakelijk om bijkomende intrinsiek veilige scheiders (SIL 3) van het type KCD2-STC-EX1.ES tussen de signaalsplitter en de transmitter te plaatsen. Op deze manier behoudt u voor de volledige kring een SIL 3 niveau.ATEX applicaties (Ex i) : KCD2-STC-EX1.ES.

Voor alle andere explosie beveiligingsprincipes (Exd, Exe, Ex m, Ex p etc.. ) is deze bijkomende intrinsiek veilige scheider uiteraard niet vereist. Die geldt enkel voor intrinsiekveilige kringen.


Voordelen

De oplossing van Pepperl+Fuchs is zeer compact en zeer betrouwbaar.
Doordat deze industrieel ontworpen is, is het geheel makkelijk te integreren in uw interface kast. De aansluitklemmen zijn duidelijk voorzien van nummering en vergemakkelijken vanzelfsprekend de aansluiting ervan.


HIC systeem

Deze oplossing is gebaseerd op het HIC systeem van Pepperl+Fuchs. De 4-20mA galvanische scheiders worden op een termination board van het type HICTB08 geplaatst. De modules zijn verwisselbaar zonder dat de bedrading of de signalen onderbroken worden. Dankzij de compacte bouwvorm van de HIC modules komen we tot een oplossing die minimale installatieruimte inneemt.Het resultaat is magnifiek!