Serviceline
Serviceline Industriële Sensoren
Telefoon +32 3 644 25 00
Fax +32 3 644 24 41
Serviceline Explosiebeveiliging
Telefoon +32 3 644 25 00
Fax +32 3 644 24 41

WirelessHART vervangt sleepcontacten in waterzuiveringsinstallaties

De toepassing

In de voorbezinktanks van waterzuiveringsinstallaties worden sensoren op de schrapers van voortdurend ronddraaiende ruimerbruggen gemonteerd om het vulniveau en de temperatuur in de tank te meten. De signalen worden ononderbroken verstuurd via sleepcontacten en voor elk signaal zijn twee sleepcontacten nodig.


Het doel

De sleepcontacten verslijten door de continue beweging van de ruimerbrug en de blootstelling aan weer en wind. Zij moeten dan ook regelmatig worden vervangen. Het doel is om alle sleepcontacten uit deze toepassing te verwijderen. Er moet echter ook worden voldaan aan de vereisten voor explosiegevaarlijke omgevingen gezien dit deel van de waterzuiveringsinstallatie zich in een Zone 2-geclassificeerde explosiegevaarlijke omgeving bevindt.


De oplossing

WirelessHART-adaptors op batterijen versturen de sensordata draadloos naar het besturingssysteem.
WirelessHART-adaptors op batterijen versturen de sensordata draadloos naar het besturingssysteem.

WirelessHART-adaptors, die op batterijen werken en data van de niveau- en temperatuursensoren naar het besturingssysteem doorsturen, vervangen de sleepcontacten—ongeacht of het om 4> 20 mA of HART-veldtoestellen gaat. In nieuwe installaties kan een WirelessHART-temperatuuromvormer worden gebruikt om temperatuurmetingen uit te voeren en door te sturen.

Omdat de adaptors tot op een afstand van 250 m kunnen worden gemonteerd, kunnen ook andere delen van de installatie, zoals de contacttanks, worden voorzien van WirelessHART-adaptors of temperatuuromvormers.


De voordelen

Het overbodig maken van sleepcontacten en introduceren van draadloze oplossingen biedt talrijke voordelen: Algemene slijtage en blootstelling aan weer en wind zorgt niet langer voor de noodzakelijke vervanging van dure sleepcontacten. Dit helpt downtime in metingen te voorkomen. De batterij, die in een dergelijke toepassing tot zeven (WHA-ADP) of tien (WHA-UT) jaar kan meegaan, laat zich in één minuut vervangen.


Voordelen

  • Dure sleepcontacten moeten niet langer worden vervangen
  • Temperatuur wordt gemeten met een WirelessHART-temperatuuromvormer
  • Geen downtime op het gebied van metingen
  • Potentiële levensduur van tien jaar voor batterijen
  • Batterijen laten zich snel en eenvoudig vervangen