Serviceline
Serviceline Industriële Sensoren
Telefoon +32 3 644 25 00
Fax +32 3 644 24 41
Serviceline Explosiebeveiliging
Telefoon +32 3 644 25 00
Fax +32 3 644 24 41

Besturings- en distributiepanelen (Ex de)


Het samenvoegen van veiligheidsmaatregelen voor non-Ex-apparatuur met de mogelijkheid om deze snel af te stellen en makkelijk aan te passen, is een voordeel van het combineren van de explosiebeveiligingsklassen Ex d en Ex e.

Een breed aanbod van solide, drukvaste behuizingen is beschikbaar om apparatuur tegen explosies of omgevingsgevaren te beschermen, terwijl de bedieningselementen en aansluitpunten voor signalisatie en stroomtoevoer even snel en makkelijk bereikbaar blijven in de Ex e-behuizingen.

Elke met doorvoerhulzen ‘gelinkte’ oplossing wordt op maat gemaakt om aan de eisen van de specifieke toepassing te voldoen. Om de ideale oplossing te ontwikkelen, onderhouden de ervaren projectingenieurs van Pepperl+Fuchs' Solution Engineering Centres voor de volledige duur van een project nauw contact met de klant. Elke oplossing wordt samen met een volledige documentatie en certificatie naar de gebruikslocatie verstuurd. De indienstname verloopt snel en eenvoudig, gezien het onnodig is de Ex d-behuizing ter plaatse te openen.

Ex de-oplossingen bestaan uit een combinatie van een drukvaste Ex d-behuizing bovenop en een Ex e-behuizing met verhoogde veiligheid onderaan, die klemmen en bedieningselementen in op maat gemaakte installaties omvat. De behuizingen zijn op veilige wijze met elkaar verbonden via doorvoerhulzen. Een flens tussen de behuizingen vermijdt de opbouw van stof en insijpelend vocht.

Elementen voor meet- en regeltechnologieën of elektrische installatietechnologie, die niet specifiek voor explosiegevaarlijke omgevingen werden ontworpen, kunnen in de drukvaste Ex d-behuizing worden ingebouwd. Naast galvanische scheidingen van Pepperl+Fuchs kan het bij deze elementen gaan om DCS- en ESD-systemen of andere instrumenten die conform gebruikersspecificaties werden vervaardigd. De drukvaste behuizing garandeert dat de non-Ex-apparatuur geen gevaar voor de omgeving vertegenwoordigt. Onder ideale omstandigheden wordt de drukvaste Ex d-behuizing na initiële installatie zo weinig mogelijk geopend, gezien de openings- en sluitingsprocedure conform IEC 60079-14 onderworpen is aan speciale protocollen. De Ex e-behuizing met verhoogde veiligheid bevat enkel Ex-gecertificeerde componenten. Hierdoor is deze veel eenvoudiger en veiliger te openen dan de Ex d-behuizing. Klemmen, alsook controle- en besturingselementen kunnen op gelijk welk moment worden nagezien of vervangen, op voorwaarde dat de relevante veiligheidsvoorzieningen worden gerespecteerd.

Op deze manier kunnen klanten genieten van de voordelen van beide beschermingstypes: De Ex e-behuizingen met verhoogde veiligheid laten een eenvoudige uitbreiding en aanpassing toe van de besturingselementen die ze bevatten. De controllers in de Ex d-behuizing zijn klaar voor gebruik en zorgen voor een snelle indienstname met minimale stilstanden en beperkt onderhoud.