Serviceline
Serviceline Industriële Sensoren
Telefoon +32 3 644 25 00
Fax +32 3 644 24 41
Serviceline Explosiebeveiliging
Telefoon +32 3 644 25 00
Fax +32 3 644 24 41

Aardbeienoogst op 't hoogste niveau

Met hun zoete smaak onderscheiden aardbeien zich als één van 's werelds meest populaire vruchten. Jaarlijks wordt zo'n vijf miljoen metrische ton geoogst en dit cijfer blijft toenemen. De industriële sensoren van Pepperl+Fuchs maken het mogelijk voor één enkele operator om een volledig veld aardbeien te oogsten: zij maken deel uit van de eerste volledig geautomatiseerde aardbeienplukmachine en ondersteunen de navigatie en besturing ervan.



Sensortechnologie helpt rijpe aardbeien te oogsten.

Een delicate vrucht

Aardbeien zijn delicate vruchten. In tegenstelling tot appels en bananen is er geen bijkomende rijpingsfase nadat deze kleine, rode vruchten worden geplukt, wat betekent dat zij bij volledige rijpheid moeten worden geoogst. Dit betekent echter ook dat de kleinste schok of druk het rottingsproces al kan starten voordat de vrucht de supermarkt heeft bereikt.


De AGROBOT in actie.
De AGROBOT in actie.

Daarom is de aardbeienoogst tot voor kort een exclusief handmatig proces gebleven. De firma AGROBOT S.L., een producent van innovatieve agrarische robots gevestigd in het Andalusische Huelva, heeft nu echter een oplossing gevonden.

Aangezien Zuid-Spanje het centrum is voor grootschalige aardbeienproductie hadden de ingenieurs van AGROBOT de kans het probleem uit de eerste hand te bestuderen en een oplossing te ontwikkelen in de vorm van een automatische plukmachine: de AGROBOT SW 6010.


Eén operator

De transportband stuurt de aardbeien naar de verpakkingszone.
De transportband stuurt de aardbeien naar de verpakkingszone.

Dankzij de AGROBOT gebeurt alles, met uitzondering van de selectie en verpakking, volledig automatisch. Om het vallen en kneuzen van de vruchten te vermijden, wordt het fruit van de stengel gesneden met behulp van twee dunne, ultrascherpe messen. De vruchten worden rechtstreeks opgevangen in een klein bakje met rubberen rollen dat het fruit naar een transportband verplaatst voor doorsturing naar de verpakkingszone. Van daaruit kunnen de operators het fruit selecteren en verpakken.

Er is plaats voor twee plukkers op de machine, hoewel deze door één enkele persoon kan worden bediend. Robotarmen sturen de bewegingen van messen en bakjes met vruchten. Een visueel controlesysteem op basis van camera's analyseert elke vrucht afzonderlijk, beoordeelt vorm en kleur en stuurt de nauwkeurige snijbewegingen wanneer een rijpe vrucht wordt gelokaliseerd.



De AGROBOT kan door één enkele operator worden bediend.

Sensortechnologie voor alle werkprocessen

Ultrasone sensoren beschermen de robotarm tegen schade.
Ultrasone sensoren beschermen de robotarm tegen schade.

Een set Pepperl+Fuchs-sensoren bestuurt de robotarmen en de machine zelf. Elke arm is voorzien van twee inductieve sensoren om op ingestelde eindposities te stoppen. Gezien deze niet aan mechanische slijtage onderhevig zijn, waren zij de ideale oplossing voor de ingenieurs van de AGROBOT.

Het anti-botsingssysteem heeft te kampen met stof en vuil, schommelende temperaturen, trillingen en schokken. Een robuuste, ultrasone sensor uit de UB400-12GM serie sensoren zorgt er voor dat de arm niet in contact komt met de grond.


Ultrasone sensoren garanderen een veilige afstand tot de oogstrij.
Ultrasone sensoren garanderen een veilige afstand tot de oogstrij.

Bijkomende ultrasone sensoren worden blootgesteld aan dezelfde uitwendige invloeden terwijl zij de plukmachine automatisch helpen besturen. Elk wiel is voorzien van een ultrasone sensor die de afstand tussen het wiel en de te oogsten rij aardbeien continu evalueert om het voertuig op koers te houden en schade aan het fruit te vermijden.


Het inductieve hoekmeetsysteem meet de absolute hoekpositie.
Het inductieve hoekmeetsysteem meet de absolute hoekpositie.

De sensoren sturen signalen naar het automatisch besturingssysteem om de positionering van de wielen op continue en nauwkeurige wijze bij te regelen.

De positie van de stuuras wordt bestuurd met behulp van het inductieve hoekmeetsysteem van de PMI360DV-F130 serie. Dit maakt perfecte manoeuvres op het einde van elke oogstrij mogelijk, zowel bij een oneffen als vlakke ondergrond.


De voordelen in één oogopslag

  • Eerste volledig geautomatiseerde aardbeienplukmachine
  • Eén enkele operator kan de machine besturen en een volledig veld aardbeien oogsten
  • Inductieve sensoren besturen de robotarmen
  • Ultrasone sensoren geleiden de machine en zorgen voor een veilige afstand tussen robotarmen en grond
  • Een camerasysteem zorgt ervoor dat enkel rijpe vruchten worden geoogst

Nu beschikbaar: Technology Guide Ultrasonic Sensors